San Francisco

2010/12/20. - írta: RobiHu

Lassan két hónapja vagyok San Franciscoban, de még nem írtam a városról. A főbb látnivalókról már született blog bejegyzés, itt az ideje hogy írjak magáról a városról is. California 4. az USA 11. legnagyobb városa, lakossága a külvárosokkal együtt 7.4 millió fő. Az időjárás nyáron ködös, az ősz és a tavasz a magyarországi tavasznak felel meg, a tél enyhe és csapadékos, hó csak nagyon ritkán esik. A belváros amerikai mértékkel mérve nem túl nagy, fő ütőere a Market street. Számtalanszor sétáltam ezen az utcán, itt jár az F jelű villamos és az összes metróvonal érinti. A város központja a Market street és a Powell street kereszteződése, kb. olyan mint Budapesten a Deák Ferenc tér. Az első egy-két hétben a folyamatos munka miatt szinte csak ezen az úton és a 4. utcán keresztül ingáztunk a szállás és az iroda között. Az út a Castro-nál kezdődik és a Ferry Building-nél ér véget, ahonnan a hajók indulnak az öböl melletti városok felé. Az öböl partja mellett halad az Embarcadero street egészen a Fisherman's Wharf-ig. A pálmafákkal szegélyezett sétány ideális hely sétálásra, futásra, egymást váltják a mólók és a yacht kikötők. A part mellett rengeteg a sirály, egyszer pelikánt is láttam.

A Powell street elején található a Union Square, a bevásárló negyed központja. Rengeteg pláza van a környéken ahol az összes márka képviseli magát. A hálaadás óta tart a karácsonyi őrület, az utcákban alíg lehet közlekedni az embertömeg miatt. Az amerikaiak imádnak vásárolni, mindenből a legújabb kell nekik, hihetetlen mértékben fel van pörgetve a fogyasztás. A téren van a Macy's pláza karácsonyfája és egy korcsolyapálya teli furcsa alakokkal. Érdekes látványt nyújtanak a feldíszített pálmafák, nekem nem lett tőle karácsonyi hangulatom.

 

A Powell street-től indul a híres Cable Car ami összeköti a város főbb túrista látványosságait. A kocsikat a sínben futó acélkábelek húzzák fel a meredek dombokra. Az első Cable Car vonal 1873-ban indult, jó döntés volt a városvezetéstől hogy meghagyták ezt a történelmi közlekedési eszközt, a kocsik tömve vannak túristákkal. Kihagyhatatlan élmény az alsó lépcsőn kapaszkodva végigutazni a várost.

 

 

A Market streettől nyugatra fekszik az üzleti negyed melynek felhőkarcolói meghatározzák a város panorámáját. Kedvenc épületem a Transamerica Pyramid furcsa, csúcsos épülete. 260 méteres magasságával San Francisco legmagasabb felhőkarcolója, sajnos túristák számára nem látogatható pedig biztos gyönyörű lehet a panoráma a tetőről.

 

 

 

Az üzleti negyed mellett található a Chinatown, Észak-Amerika legrégebbi és legnagyobb kínai negyede. Szépek a házak és az utcákat díszítő lampionok, egymást érik a kínai bóvlikat áruló boltok, az utcán kínai zene szól. A városban óriási az ázsiai populáció, szinte minden második ember a távolkeletről származik.

 

 

Kétszer is megmásztam a Telegraph Hill-t, ahol a Coit Tower kilátó található. A 45 fokos emelkedőn felmászva a torony körül létrehozott parkból az egész város belátható. Balra a ködbe vesző Golden Gate Bridge pilonjai látszanak, jobbra a kétszintes Oakland Bay Bridge szeli át az öböl vizét. A kilátó sajnos felújítás miatt zárva volt, be kellett érnem a parkból látható panorámával.

 

 

A rengeteg különleges látnivalón kívül a gyönyörű, festett, viktoriánus jellegű lakóházak teszik egyedivé San Franciscot. Teljes negyedek épültek fel a 20. század elején ebben a kevert építészeti stílusban. A színes, túldíszített házak között sétálva olyan érzésem volt mintha egy film díszletei között sétálnék. A szállásunk is egy ilyen stílusban épült ház volt, 7 hálószobával, hátsó kerttel.

 

 

A Russian Hill tetején található a Lombard Street, a világ legkanyargósabb utcája. A domb tetejére rémálom a feljutás, gyalog kimerítő sétára kell felkészülni. Az utcát autósok is használják, 5 km/h-val ereszkednek le a sofőrök a meredek lejtőn. A kilátás gyönyörű, balra az Alcatraz látszik az öbölben, szemben a Coit Tower.

 

 

A Market street mellett található a kormányzati központ, a Civic Center. A városháza nappal impozáns látványt nyújt, este azonban messze el kell kerülni ezt a környéket. Az egyik első jótanács amit kaptunk ittlétünk során hogy kerüljük el az 5. és a 9. utca közötti részt a bűnözés miatt. San Francisco a bűncselekmények számának tekintetében átlagos amerikai nagyvárosnak mondható, azonban összehasonlítva Budapesttel itt háromszor annyi bűncselekmény jut egy emberre mint Magyarországon. A rendőrség fenntart egy weboldalt ahol térképen vezetik a bűneseteket, lehet szűrni dátumra és bűncselekmény típusra is. A térképet böngészve hamar elment a kedvünk az esti egyedüli sétáktól.

Az iroda közelében található az AT&T Park, a helyi baseball csapat, a San Francisco Giants otthona. Állítólag ez Amerika legszebb baseball stadionja, a férőhelyek száma 40.000 fő. Meccsre sajnos nem tudtunk elmenni, érkezésünk utáni hétfőn vége lett a bajnokságnak. A baseball liga történetében először nyerte meg a világbajnokságot a Giants, óriási ünneplés volt a városban amiről a blogomban is született bejegyzés.

A város közepén található a hatalmas Golden Gate Park. Több mint 5 km hosszú és 20%-al nagyobb mint a New York-i Central Park, nyugati oldalról az óceán part szegélyezi. Én sajnos nem jártam a parkban, a munkatársaim viszont szinte minden hétvégén kint voltak, Mela képei a parkról és az óceán partról megtekinthetőek itt.

További látnivalók a városban, amikről már írtam a blogomban:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ottototo.blog.hu/api/trackback/id/tr72527252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása