Hálaadás

2010/12/06. - írta: RobiHu

Ittlétünk alatt a Halloween és a Karácsony után Hálaadást is sikerült megtapasztalnunk. A Karácsony után ez a legfontosabb amerikai ünnep, november hónap utolsó csütörtökjén ünneplik. Munkaszüneti nap, minden zárva van, még a nonstop boltok is. Szinte az összes amerikai megkapja szabadnapként a pénteket is, ha dolgozni kell akkor azt is csak home office jellegűen teszik, azaz telefonközelben kell lenni. Az így keletkező négy napban meglátogatják a családot, rokonokat és barátokat. Ez egy igazi családi ünnep nagy kajálással. A pénteki nap van a Black Friday, a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. A hatalmas árengedmények miatt sokan már hajnalban az üzletek előtt várakoznak. Óriási a tumultus, sok a verekedés.

Magyarországon talán kevesen tudják hogy mit is ünnepelnek az amerikaiak haláadáskor. Az első telepesek amikor megérkeztek az Újvilágba a hideg és az új környezet miatt éheztek, sokan közülük meghaltak. A helyi indián törzs segített átvészelni a nehéz időszakot, megtanította a telepeseket alkalmazkodni, ételt adott nekik. Amikor az idő jobbra fordult a telepesek ünnepséget rendeztek amire az indiánokat is meghívták. Ebből a történetből alakult ki a hagyomány, miszerint az őszi betakarítások után hálát adnak a termésért.

A hálaadás legfontosabb része hálaadásnapi vacsora, aminek elengedhetetlen eleme a pulyka. Az ünnepi asztalon tradícionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab és desszertként a sütőtöktorta. Próbáltunk mi is pulykát beszerezni, de csak óriási egész fagyasztott pulykákat találtunk a boltokban, ezért kénytelenek voltunk lemondani a közös hálaadásnapi vacsoráról. Ezen a napon voltunk a Golden Gate biciklis túrán amiről már írtam az előző bejegyzésemben. Egész nap éheztünk mert étel és ital nélkül vágtunk neki a megerőltető túrának, a boltok és üzletek zárva tartottak. A túra után betértünk a legelső bárba a Fisherman's Wharf-ba hogy együnk egy hamburgert. Óriási szerencsénk volt, ugyanis ezen a napon nem szolgálnak fel hamburgert csak kizárólag hálaadásnapi menüt. Az adag nagyon finom és hatalmas volt, a végén igazi meglepetés volt a sütőtöktorta. Teljesen más ízre számítottam, még nyomokban sem lehet benne tököt érezni. Leginkább a fahéjas mézeskalácshoz tudnám hasonlítani. Nagyon örültünk hogy a nap végére sikerült összehozni az igazi amerikai hálaadásnapi pulykavacsorát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ottototo.blog.hu/api/trackback/id/tr862495947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mela1 2010.12.13. 05:37:38

Ezekből nekem csak a torta ízlett. Éhesen mentem és éhesen is távoztam! De én furán vagyok összerakva... :)
süti beállítások módosítása