Silicon Valley

2010/12/19. - írta: RobiHu

John meghívott minket egy egész napos Silicon Valley és Ustream történelem túrára. Izgatottan vártuk ezt a napot mert nekünk, fejlesztőknek a Szilícum-völgy legendás helynek számit. Reggel 10-kor indultunk a bérelt kocsival a Ustream iroda elől. Az út alatt John rengeteget mesélt élményeiről és a Völgy erőviszonyairól, működéséről. Első megállónk a Völgy bejáratánál található Menlo Park volt, ahol a DCM kockázati tőkebektető céghez voltunk hivatalosak. Ez a cég látta meg először a lehetőséget a Ustreamben és adott pénzt a növekedésre. A kockázati tőkebefektető cégek fontos alappillérei a Szilícum-völgyi gazdaságnak. Rengeteg kicsi számítástechnikai cég, startup található a Völgyben, működtetésük hosszú távon csak befektetőkkel lehetséges. Elég ha egy új cégnek van egy jó ötlete és kidolgozott terve amivel már lehet házalni a befektetőknél. A Google és a Facebook is ilyen cégektől kapta az első millióit. A DCM irodája pazar volt, az előtér tele volt híres művészektől származó modern műalkotásokkal. A milliárdos befektetési alapoknak jó tanácsadókra van szükségük hogy ki tudják választani a támogatandó, jövőben sikeres vállalkozásokat. Az irodákat végigjárva az egyik falán számtalan szabadolmra lettünk figyelmesek. Az itt dolgozó tanácsadó rengeteg mikropocesszor szabadalomnak a tulajdonosa, melyek a mai számítógépek alapját képezik. Egy másik irodában az amerikai elnökkel (Bush) való kézfogásos kép volt az asztalon. A DCM után John meghívott minket a helyi plázában egy mexikói ebédre. Talán ez volt a két hónap alatt a legfinomabb csirkés szendvicsem.

Következő megállónk Palo Alto volt, először a Ustream első irodáját néztük meg. A jelenlegi San Franciscoi iroda a sorban már a negyedik, érdekes volt látni hogy a cég honnan nőtte ki magát. Picit lepukkant, átlagos irodaházban található, sajnos nem tudtunk bemenni. Egy szoba van bent, a kezdetekkor 2-3 ember dolgozott itt. A városon végigmentünk kocsival, csak a Facebook épületénél álltunk meg fényképezni. Hatalmas csalódás volt, egyszintes szocreál betonépület, a Facebook tábla a védjegynek számító kék alapszín helyett piros volt... Palo Alto egyébként nagyon szép, rengeteg a zöld terület, sok az elektromos autó és a bringás. Egymást érik a technológiai cégek, pl. Amazon, Hewlett-Packard, Nokia.

Harmadik megállónk Los Altos-ban volt, itt a második Ustream főhadiszállást néztük meg. Meglehetősen pici volt, mindössze két szobával rendelkezett, inkább lakásnak nézett ki mint irodának. A helységben jelenleg óvoda működik, vicces volt elképzelni hogy régen John és Brad innen szövögették világmegváltó terveiket. A kirándulás közben John végig mesélt a korai Ustream életéről. Mivel én is régi ustreamer vagyok, sok közös témánk volt, jól elbeszélgettünk. Sokan kérdezték otthonról hogy mi teszi ilyen különleges hellyé a Völgyet, honnan jön ez a rengeteg innováció. A kérdést feltettem Johnnak is, ő röviden azt válaszolta hogy a gazdasági rendszer. Kifejtette, hogy ilyen az igazi kapitalizmus, bőven van pénz az újításokra, ötletekre. Az emberek jól képzettek és mernek vállalkozni. Gondolom ebben azért segít az általános amerikai jólét is, ha valakinek van egy jó ötlete és hisz benne, akkor elkezdi megvalósítani és nem azon gondolkozik hogy hogyan fog megélni. Rengeteg a munkalehetőség, ha nem jön össze a startup akkor vissza lehet menni jól fizetett alkalmazottnak.

Utolsó megállónk Mountain View-ben volt. Megnéztük az előző Ustream irodát amit jelenleg a friend.ly bérel. Bent sajnos nem tudtunk fényképezni (csak a házörző kutyát), nagyobb egybefüggő belső tért kell elképzelni ahol már akár 20-30 ember is tud dolgozni. Az iroda megtekintése után John eltűnt 1 órára, mi ezalatt bejártuk a környéket. Mountain View szintén fontos technológiai központ, rengeteg fontos cégnek itt van a központja, pl. Google, Mozilla, Symantec, VeriSign. Sok a zöld terület, kávézó. Az egész Völgy építészetére jellemzőek az alacsony házak, nagy terek. John visszatérése után megálltunk a szakmai közösségi oldal, a LinkedIn főhadiszállása előtt egy rövid fotózásra. Következő látnivaló a Google főhadiszállása volt. Én ezt vártam a legjobban, sok képet láttam már a legendás központról. A főhadiszállást nem egy épületként kell elképzelni hanem inkább egy városrészként. Ez a hatalmas Googleplex, több mint 50 irodaház együttese, ahol a 6.000 alkalmazott építi a világ vezető internetes alkalmazásait. A központi 40. épületnél álltunk meg, az itt található négy épület a Google legelső szerzeményei közé tartozik, központ a központban. A fejlesztők gyönyörű környezetben dolgoznak, céges biciklikkel és elektromos autókkal közlekednek az épületek között. Rengeteget fényképeztünk, egészen addig amíg egy udvarias biztonsági őr ki nem dobott minket Google területéről. Utolsó megállónk a városban a Meebo központja volt. A cég online chat alkalmazásokat fejleszt, a tulajdonosa régi cimborája Johnnak. Kellemes irodai környezetben dolgoznak a fejlesztők, designerek. Az Ustream szerintem nagyobb cég, a budapesti irodát tudnám hasonlóan elképzelni ha sikerül belaknunk az új épületünket. Este 6-re értünk vissza San Franciscoba, megköszöntük Johnnak az egész napos sofőrködést és idegenvezetést, régi álmom vált valóra ezzel a kirándulással.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ottototo.blog.hu/api/trackback/id/tr652526626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RobiHu 2010.12.20. 07:30:26

Köszönet Melának és Necnek a képekért! :-)
süti beállítások módosítása